fbpx

O DESTINACIJI

Budva

Budva koju nazivaju “Metropolom turizma” zaista jeste centar crnogorskog turizma. Svojom istorijom, prirodnim ljepotama, kulturom i prije svega gostoprimstvom ljudi te epitete stvarno i zaslužuje.

Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu, a prema legendi osnovao ju je Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona. Kadmo je nakon što je bio protjeran iz Tebe stigao na prostor današnje Budve na volovskoj zaprezi i tamo osnovao grad. Prvi put se u istorijskim izvorima Budva spominje još u 5. vijeku prije nove ere.

Počeci turističkih kretanja u Budve sežu još u 1923. kad su je posjetili prvi turisti. Od tog vremena do danas izrasla je u najposjećeniju turističku destinaciju Crne Gore i jednu od najljepših i najposjećenijih turističkih destinacija Jadrana.

Imajući u vidu to da je jedan od najstarijih gradova na Jadranu, Budva je vrlo bogata kulturno-istorijskim znamenitostima: crkvama, manastirima i spomenicima iz različitih istorijskih perioda. Pored kulturno istorijskih znamenitosti, opština Budva se može pohvaliti i mnoštvom malih, ušuškanih naselja uz obalu koje svaki turista mora posjetiti. Tu se svakako izdvajaju Rafailovići, nekada malo ribarsko selo, a danas turističko naselje na pjeni od mora, Pržno – mondensko ljetovalište koje se izdvaja svojom rustikom, Sveti Stefan – najelitnije ljetovalište i Petrovac.

Ono što Budvu posebno izdvaja jesu njene prirodne ljepote i ukupno 17 prirodnih, pjeskovitih, plaža iznad kojih su nadvijene primorske planine. Za sve turiste željne aktivnog odmora i rekreacije plaže nude obilje izbora. U samom gradu nalazi se ukupno 6 pjeskovitih plaža: Slovenska plaža, Guvance, Pizana, Ričardova glava (Brijeg od Budve), Mogren I i Mogren II.


 

Budvanski Stari grad leži na poluostrvu i sam po sebi je centar istorijsko-kulturne baštine. Ovo je turistički najprivlačniji dio Budve koji odiše venecijanskim stilom arhitekture. Ono po čemu se Stari grad Budve najviše ističe su njegove zidine, kule i tvrđava izgrađeni za vrijeme mletačke vladavine.


Jedno od mjesta koje svakako treba posjetiti je Sveti Stefan, prekrasan grad-hotel u kojem je pomiješan duh istorijske ostavštine i moderne arhitekture. Sveti Stefan je po izgledu i arhitekturi jedinstven na Mediteranu. Ovaj maleni gradić na poluostrvu predstavlja utvrđenje koje je izgradilo lokalno pleme Paštrovići. U utvrđenju se nalazi 12 kuća, po jedna kuća je bila sagrađena za svako pastrovsko bratstvo. Prema legendi nastao je u 15. vijeku zahvaljujući blagu otetom turskim osvajačima kod plaže Jaz. S vremenom se to malo selo razvilo i preraslo u gradić koji je postao trgovačko i političko središte Paštrovića.

 

Budva je takođe tokom godina izgradila reputaciju idealne destinacije za mlade i vrhunski i nezaboravni noćni provod. Top Hill jedan je od legendarnih “open air” klubova i nalazi se na vrhu brda Topliš iznad Budve. S mjesta na kome je klub pozicioniran, pruža se neponovljiv pogled na grad. Svojim enterijerom, kapacitetom i sadržajima svrstava se u jednu od najboljih diskoteka na Jadranu. 2012. Godine u Monaku, budvanski Top Hill osvojio je internacionalnu nagradu “Best Night Club Global” i to u kategoriji klubova iz Londona, Moskve, Njujorka i drugih svjetskih metropola.